lauantai 29. joulukuuta 2018

Hautomishommia!

Tämänhetkisen elämäntilanteen muokkaaman päivärytmin myötä on tullut aiempaa enemmän perehdyttyä kansojen syvien rivien karkeaan filosofointiin. Ensinnäkin aamulla on aikaa lukea rauhassa päivän aviisit eli Kouvolan ja Helsingin Sanomat. Tuon tutkiskelun jälkeen ja aamukahvien jälkeen seuraa vielä tuoreiden uutisten tarkistus YLE:ltä ja vähän Twitteristäkin samalla, kun toiveikkaana avaa tietokoneen yhdeksän maissa odotellen haastattelukutsua edes johonkin haettuun duunipaikkaan. Kun valtiolle.fi:stä ja kuntarekrystä on vielä tarkistettu mahdolliset aamupäivän uudet potentiaaliset duunipaikat, on aika siirtyä "ajatushautomoiden" syövereihin!

Ensimmäisenä vuorossa on Kouvolan jäähallin punttisali, jossa pääsee kuulostelemaan treenin ohessa pajamiesten mielipiteet maailman menosta. Niin kuin ennalta voi arvata, testosteroinin tuoksuisessa ympäristössä ei keskustelut kulje kukkahattutäti-linjoilla. Onneksi kuitenkin pääsääntöisesti aihepiirinä on urheilu- ja liikuntapolitiikka sekä valtakunnallisella että etenkin kunnallisella tasolla. Pääasiassa kaikki on perseellään mutta se ei ole Lappalaisen Kalen (pajan oma vahtimestari) syytä. Vika on johdossa sekä poliitikoissa ja ennen oli joka tapauksessa kaikki paremmin.



Koska olen edelleen virkavapaasta huolimatta kaupungin työntekijä, pääsen henkilökuntaetuna pajan jälkeen uimahalliin saunomaan ja vetämään muutaman altaanmitan jäähdyttelyksi oikeaan treeniin. Sieltäpä sitten löytyykin yksi Suomen kovimmista ajatushautomoista Esson baarin lisäksi. Saunan lauteilla käsitellään monenmoisia epäkohtia, avautujasta riippuen. Useimmiten kuitenkin probleemit liittyvät päivän politiikkaan.

Näiden tavallisten talliaisten ajatushautomoiden pohdinnat pohjautuvat useimmiten terveeseen maalaisjärkeen, toisin kuin yleisönosaston nimettömien räksyttäjien mielipiteet, joissa ei ole mukana muuta kuin patoutunutta katkeruutta ja aamiaiseksi nautittuja kärpässieniä. Kovin usein kyllä järkevänoloisesta argumentoinnista puuttuu kuitenkin laajempi näkemys ja taustatieto asioihin liittyen. Itse hieman normaalia enemmän kunnalliseen ja valtiolliseen päätöksentekoon sekä oikeuskäytäntöön perehtyneenä olenkin löytänyt itseni usein näissä keskusteluissa varovasti puolustamassa paheksuttua instanssia.

Asiat eivät ole mustavalkoisia eikä päättäjät tyhmiä. Häikäilemättömyys ja oman edun ajaminen on sitten eri juttu. Maalaisjärki on hyvä kyseenalaistaja mutta huono tuomitsija. Valitettavasti tämän vapaan informaation levityksen maailmassa maalaisjärkeenkäyvät asiat saadaan näyttämään helposti totuuksilta ilman, että kaurapuuroa on alettu edes keittelemään, saati nauttimaan!

Yleiset saunat, punttisalit, Esson baarit ja vastaavat ovat kuitenkin soisaalipsykologisesti huippupaikkoja. Tulee hyvä mieli juputtaa kollektiivisesti mieltä painavista jutuista ja joukkoterapia helpottaa niihin liittyvää ketutusta. Maailma on sen jälkeen taas hieman parempi paikka...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää liikkaa!

Perusopetuksen oppilaista yli 30 %:lla fyysinen toimintakyky saattaa olla terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. ...

...maalla, merellä ja ilmassa.