lauantai 27. tammikuuta 2018

Söiskö vai eiskö?




En tykkää thai-ruoasta! Väitänkin, että suomalaiset, jotka kehuvat thai-ruoan ihanuutta tekevät sen pelkässä pullistelutarkoituksessa! Jos se olisi niin loistavaa, sittenhän ne kokkaisivat sitä päivittäin Suomessakin. Prisman hyllyltä löytää tarvittavat mausteet ja ainekset mutta siellä ne currytahnat saa kaikessa rauhassa odotella harvoja ostajia. Onhan se ylentävää kehua olevansa eksoottisten makujen asiantuntija ja samalla tehdä tiettäväksi, että maailmaa on nähty!

No, kyllä mä sitä syön nälkääni sukellusaluksilla mutta ravintolassa tilaan mieluummin länkkäriruokaa tai sitten pienenä poikkeuksena carlic-pepper kana tai kala. Koska en myöskään syö riisiä, tuppaa paino hienosti putoamaan myös näillä reissuilla. Yksi hyvä syy siihen on myös surkea olutvalikoima. Changit ja Leot on mielestäni ihan kuralaageria. Mistään ei saa maukkaita tummia oluita tai aleja ja ipoja. Illan terassin liskoseurantanautiskelujuomani on paikallinen Jupiter-rommikola. Litran mainiota Jupiteria saa alle 10 eurolla mutta sitä ei kyllä löydy valitettavasti joka kaupasta.

No, se on todellakin nautiskelujuoma, koska en tietäisi mitään epämiellyttävämpää kuin olla krapulassa 35 asteen helteessä! Joka päivä on myös sukellus tai treenipäivä, johon läträäminen ei todellakaan liity!



Asia, mitä olen aina ihmetellyt ruokapolitiikassa on kalan hinta. Söisin sitä tosi mielelläni mutta vaikka olet kuinka rannikkoseudulla, joka on täynnä kalastusveneitä, kala on aina ravintolan kallein ruoka-aines. Kai sen käsittely on sitten kalleinta sekä pyyntivaihe että valmistusvaihe mukaan lukien? Samaan hommaan törmää joka puolella maailmaa. Meren elävistä Thaimaassa äyriäiset ja mustekalat ovat suhteellisen edullisia Suomeen tai Eurooppaan verrattuna. Niiden syömisessä ottaa kuitenkin pienen riskin trooppisen kuumuuden ja mahdollisesti puutteellisen kylmäketjun suhteen. Meren elävät näet pilaantuvat melkoisen herkästi...

Ylipäänsä ruoka on kuitenkin edullista Thaimaassa, varsinkin, jos et pyöri keskeisissä turistirantaravintoloissa. Täällä pienellä saarellakin, missä hinnat on tietysti kalliimpia kuin mantereen puolella saan aamiaisesta alkaen koko päivän ruoat 10-20 euron sisään. Chalongin satamassa siihen hintaan söisi jo erittäinkin hyvin. Ruokajuomat kuuluvat laskelmaani.

Siitäpä päästään sujuvasti bakteerikammoisiin perusturistehin, jotka käyttävät suuren osan lomastaan käsidesissä kylpemiseen, huuhdellen hampaansa pullovedellä ja jättäen herkulliset majoneesit syömättä puhumattakaan mainioista katukeittiömömmöistä. Pesen itse käteni vain vessassa käynnin jälkeen, syön sormin, olen juonut hanavettä joka puolella Eurooppaa mukaan lukien Slovenia, Kroatia, Bosnia ja Montenegro ja syön kaikkea, mistä pidän. Niin tyhmän rohkea en ole, että joisin Aasiassa, Afrikassa tai Etelä-Amerikassa hanavettä mutta hammaspesuun se kyllä käy. Turistin cubalibren jäät on joka tapauksessa hanavettä. Hanavedellä pestään myös astiat ja keittiöhenkilökunnan sekä tarjoilijoiden sormet ovat joka tapauksessa olleet lautasessasi, lasissasi ja ruoassa. Siinä ei paljon omat käsidesihölväämiset auta! Mitä enemmän välttelet bakteereja, sitä varmemmin sairastut joka reissulla. Välillä on vatsapöpöä itsellänikin ollut mutta aina vaan vähemmän ja vähemmän. Shit happens mutta jos alat pelkäämän, saat pelätä aina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää liikkaa!

Perusopetuksen oppilaista yli 30 %:lla fyysinen toimintakyky saattaa olla terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. ...

...maalla, merellä ja ilmassa.