torstai 22. maaliskuuta 2018

Tuulijumissa Unkarissa

Ilman tänäänkin jatkuvaa 30 metrin bora-tuulta Grobnikin kentällä ei olisi ehkä koskaan tullut käytyä täällä Hevitzin kylpyläkaupungissa Länsi-Unkarissa. Oletuksena toki eilen aamulla Utista lentoon lähtiessä olikin, että perille emme tule heti pääsemään mutta varmistimme kuitenkin sen, että olemme jo lähitaisteluetäisyydellä määränpäästä eikä jumissa parintuhannen kilometrin päässä odottamassa kelin aukeamista. Nythän meillä on enää noin tunnin lentomatka perille ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä lennähdämme sinne hyvissä ajoin huomenna.

Eilinen lentomatka taittui hyvän myötätuulen johdosta odotettua nopeammin. Puolassa teimme Lodzissa välitankkauksen, mikä sujui erinomaisesti ystävällisen ja aktiivisen kenttähenkilökunnan avustuksella. Yhtä hyvää huolenpitoa saimme myös täällä Unkarissa, missä kenttähenkilökunta oli heti vastassa ankkuroimassa koneen ja järjestämässä kuljetuksen jo Puolasta käsin varattuun majoitukseen. Hyvin vaikea kuvitella saavansa Suomen kentillä vastaavanlaista palvelua...



Lentomatkanteko nykytekniikalla on melkoisen vaivatonta puuhaa. Reittien suunnittelu ja ilmoitukset valmiiksi tehdyillä tietokonepohjilla on yksinkertaisen tehokasta ja ohjaamossa ei huku karttapapereihin. Myös käytössämme oleva "autopilotti" tekee suunnistamisesta vaivatonta. Radioliikenne avuliaiden lennonjohtajien ja osaavien pilottiemme kanssa oli sujuvaa sekä ongelmatonta.



Aika monet hyppyreissut ovat vieneet viehättäviin pikkukaupunkeihin ympäri maailmaa. Harrastekentäthän ovat aika harvoin kaupunkien, saati turistipaikkojen läheisyydessä. Tällä tavalla on ollut etuoikeutettu tutustumaan paremmin aitoon paikalliseen kulttuuriin ja elämänmenoon sekä kohteissa että vaadittavilla siirtymätaipaleilla. Reissut ovat aina vaatineet ihan omat järjestelynsä, joten systeemiin oppineena ei paljon valmismatkasysteemit kutsu nykyään edes lomareissuilla!

Huomenna siis pitäisi kelien olla Rijekan päässä kohdillaan ja käymme ensin hoitamassa maahantuloprotokollan Krkin kentällä mistä siirrymme kymmenen kilometriä kohdekentällemme Grobnikiin saattamaan systeemit valmiiksi lauantai-aamuna alkavaa leiriä varten. Gulassikeitot on syöty ja illaksi teemme majoituksessa Lintukankaan Lassen reseptin mukaiset kasslerit paprikoineen ja sipuleineen nautittavaksi Egri Bikaverin kera!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisää liikkaa!

Perusopetuksen oppilaista yli 30 %:lla fyysinen toimintakyky saattaa olla terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla. ...

...maalla, merellä ja ilmassa.